[...] :) na ogół z białek głównie wybieram pierś z kurczaka, czasem jednak zarzucę wątróbkę, pstrąga łososiowego, mięso z udek, jajka sadzone lub twaróg. Do tego dodaję różne źródła węgli - głównie ryż, ale też często kaszę kuskus, makaron, ziemniaki lub bataty. Mieszam w zależności od tego co jest w lodówce i na co mam smaka. Całodniowy bilans [...]
[...] 4 dzień - 2 5, 6 dzień - 3 6, 7 dzień - 4 8, 9.... - 5 i później w dół 4, 4, 3, 3, 2, 2, 1, 1??? (2) Kiedy brać odblok? Słyszałem, że 12h po ostatniej tabletce, a z innego źródła, że 2 tygodnie później. Dokupić do tego może jeszcze jakieś witaminki? (3) Obecnie biorę kreatynę, 2 dzień, czy dołączyć do tego naposim, czy zaczekać aż zjem kretke i [...]
[...] sprawdza się jako uzupełnienie aminokwasów w diecie, ponieważ zawiera idealny aminogram aminokwasowy. Stworzony z myślą o każdym kliencie zawiera dwa najbardziej biodostępne źródła aminokwasów o różnym stopniu uwalniania w krwioobiegu. Enzymatycznie przetrawiony hydrolizat białka serwatkowego powoduje, że w ciągu 15 minut od użycia aminokwasy [...]
[...] wchłanianie białka, co ma zapobiedz wpadaniu organizmu w stan kataboliczny podczas dłuższej przerwy pomiędzy posiłkami. Ten Myosin Protein wygląda nieźle, zróżnicowane źródła białek, czyli wolno i szybko wchłanialne. Daje to możliwość wzięcia większej porcji białka za jednym razem bez obawy, że nadmiar pójdzie wyłącznie w kibel. Wiadomo, że [...]
[...] sukcesywnie wyczerpywane wraz z czasowym postępem treningu. Kiedy czas trwania wysiłku, prowadzonego przy niskiej intensywności zaczyna się znacząco wydłużać, rolę głównego źródła energii dla pracujących mięśni przejmują wolne kwasy tłuszczowe, pochodzące z rozkładu tkanki tłuszczowej. Aby utrzymać wysoką intensywność wysiłku fizycznego zaleca [...]
[...] wołowinę lub indyka. Jeżeli samo mięso jest tłuste (wieprzowina, łosoś) daję odpowiednio mniej oliwy; jeśli ma mniej białka (część ryb) staram się dać większą porcję. Jako źródła węglowodanów używam zamiennie z makaronem razowym kaszy gryczanej, rzadziej chleba lub brązowego ryżu. Moimi MRP są 70g Up Your Mass lub banan + 200g mleka + 6g oliwy [...]
[...] funkcji organizmu, z których najważniejszą jest wspomaganie w naprawie i odtwarzaniu tkanki mięśniowej. Wszystkie produkty z aminokwasami dostarczają farmaceutycznej jakości źródła protein zawierających pełen zestaw podstawowych i roboczych aminokwasów. PROTEIN POWDERS - proteiny w proszku i preparaty budujące masę mięśniową. Proteiny to jedno z [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] Kalorii-masa ) (Odejmujemy Kalorii-rzeźba),jest to tak zwany deficyt kaloryczny mówi się ze dobrze jest dodawac lub odejmowac w granicach 200-300kcal. Napisze wam może dobre źródła makroskładnikow BIAŁKA-ryby,piersi z kurczaka,nabiał,jaja,oraz mięsa dobrej jakosci TŁUSZCZE-tłuste ryby,orzechy,oliwa z oliwek,olej lniany,olej kokoswy,jaja,maslo [...]
[...] w wielu kwestiach. Prosze zatem o wyjątkowe wyrozumienie. Mam 20 lat, 174 cm wzrostu i ważę 61 kg. Jak można na podstawie tych danych zauważyć mam pewną niedowagę. Jedna źródła podają że brakuje mi 5 kg, inne że 7 do rozsądnej wagi. To akurat nie jest istotne, wazne że są braki.) Na siłowni ćwiczę od 3 miesiecy. Wzrostu wagi nie [...]
[...] dostarczenie witamin A i E, selenu, molibdenu, niacyny, tauryny...aby usprawnić transport kreatyny do komórek mięśniowych... - zadbaj o dostarczenie magnezu i lecytyny (źródła organicznego fosforu)... -Jeżeli ktoś przyjmuje kreatynę przy kiepskiej diecie to nie osiągnie zupełnie nic. - Zwiększa odporność na ból - Zwiększa siłę - Zwiększa [...]
[...] plan dnia, trzymają dietę "na oko". Niestety takie osoby potrzebują naprawdę sporych ilości kcal, który przez większość dni tygodnia niestety nie dostarczają. Pomijam już źródła tych kalorii. Potem taka osoba, ma ćwiczy rok czasu i nadal ma 60kg przy 180cm. Porady jak się odżywiać na niewiele się zdają, bo z racji wieku są często za mało [...]
[...] złożone z makaronu orkiszowego lub własnego chleba żytniego razowego przed i po treningu sztuk walki (trening wieczorem) (to tylko przykłady, ryż parboiled oraz inne zdrowe źródła teeż w diecie uwzględniam). W dni siłowego treningu wiadomo węgle na śniadanie przed i po treningu - śniadanie jak wyżej, reszta złożone węgle o niskim IG. Jeżeli [...]
Cześć. Mam 26 lat, sport uprawiam od dobrych paru lat. Od 9 lat regularnie jeżdzę rowerem. Moja przygoda z siłownią to raczej pasmo porażek, więc czas to naprawić. Do liceum byłem otyły - wydaje mi się, że jestem typem endomorfika. Zacząłem jeździć rowerem i schudłem. Potem dodałem ćwiczenia siłowe - w domu, następnie chodziłem do piwnicznej [...]
jestem już ponad 2 miesiące na diecie redukcyjnej, już 2 razy ciąłem węgle i efekty dalej utrzymują się w granicach 1kg na tydzień bez porannej sesji aerobowej, ale nie o tym miałem pisać, ostatnio w archiwalnych MD czytałem o dietach i tak jak na swoją patrzę to mam pewne wątpliwości, zacznę od tego co mi kiedyś znajomy powiedział - podczas [...]
[...] wolne ucinam węgle do około 150-200g czyli dokładnie tak jak to było na rotacji. Fajnie się to sprawdza, schodzi sporo wody i idzie ocenić czy zbytnio nie ulewa :-P Główne źródła poszczególnych makroskładników Białko to u mnie chude mięso (pierś z kurczaka, szynka wp, schab wp, czasem jakiś tuńczyk z puszki wpadnie), chude sery twarogowe, [...]
Zwycięska praca Martainna na temat: 1.Czy możliwe jest ograniczenie utraty LBM podczas redukcji? Jeżeli tak, w jaki sposób to zrobić, utrzymując jednocześnie spalanie tkanki tłuszczowej na optymalnym poziomie? Tak, jest to możliwe. Powiem więcej. Możliwe jest nawet jej zwiększenie. Składa się na to kilka podstawowych czynników. Najważniejsza jest [...]
Kickboxing, jako sport charakteryzujący się wysiłkiem krótkotrwałym, lecz wymagającym siły, szybkości i wytrzymałości, wymaga dobrania odpowiedniej diety. Przyjmuje się, że średnia masa zawodnika 73 kg wymaga dostarczenia 5200-5600kcal(wg Celejowej). Zapotrzebowanie to powinno być spełnione w 14% przez białka, 30% przez tłuszcze oraz 56% przez [...]
[...] w pokarmie i kale. Wskaźnik rzeczywisty określa się częściej dla białka rzadziej dla tłuszczuw oddzielnym doświadczeniu wyznacza się watrości poprawki na poza pokarmowe źródła danego składnika odżywczego w przewodzie pokarmowym (bakterie, nabłonki)oznaczając jego wydalanie z kałem przy żywieniu dietą pozbawioną tego składnika. Współczynnik [...]